Kuhar

Vrsta programa

Stjecanje srednje stručne spreme (trogodišnji program)

Prekvalifikacija
Prijave i upisi U tijeku
Potrebni dokumenti

Svjedodžba VIII. razreda osmogodišnje škole,

odnosno svjedodžba završnog ispita srednje škole ili posljednjeg razreda nepotpunog srednjeg obrazovanja

Domovnica

Rodni list (Izvod iz matice rođenih)

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti

Sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu

Ugovor o naukovanju

Opis zanimanja

Poslovi kuhara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela i slastica.

U okviru prigotavljanja jela kuhari naručuju sirovine, namirnice i poluproizvode, preuzimaju naručenu robu, skladište je i čuvaju od kvarenja, ustrojavaju rad kuhinje, sudjeluju u svim dijelovima tehnološkog postupka prigotavljanja jela.

Uz kuharske vještine, potrebna je spretnost u primjeni standarda u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i makrobiotske prehrane, te razvoj prije svega nacionalne hrvatske kuhinje kao i kuhinje drugih zemalja.

Kuhari rukuju mnogobrojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem koje ima vrlo različite namjene.

Kuhar se može zaposliti u ugostiteljstvu svih vrsta i kategorija, prehrambenoj industriji, a može voditi i obiteljski posao.

Stručni predmeti

Tehnologija zanimanja

Kuharstvo s vježbama

Bonton

Ugostiteljsko posluživanje

Marketing u turizmu

Kulturno-povijesna baština

Enologija s gastronomijom

Vođenje i organizacija kuhinje

Nastavak obrazovanja Nakon završene škole polazniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci, doškolovanje za hotelijersko-turističkog tehničara, prekvalifikacija u druga ugostiteljska zanimanja, te upis na više i visoke stručne škole (ukoliko učenik položi razredbeni ispit).
Literatura Knjige, priručnici i radni materijali osigurani su u Pučkom otvorenom učilištu BROD
Sprema Završavanjem programa polaznici stječu srednju stručnu spremu – zanimanje: KUHAR/ICA