Instalater grijanja i klimatizacije

Vrsta programa

Stjecanje srednje stručne spreme

(trogodišnji program)

 

Prekvalifikacija

Prijave i upisi U tijeku
Potrebni dokumenti Svjedodžba VIII. razreda osmogodišnje škole,
odnosno svjedodžba završnog ispita srednje škole ili posljednjeg razreda nepotpunog srednjeg obrazovanja
Domovnica
Rodni list (Izvod iz matice rođenih)
Opis zanimanja Instalateri grijanja i klimatizacije postavljaju, kontroliraju, održavaju i popravljaju toplinske uređaje, rashladne uređaje i uređaje za klimatizaciju. Toplinski uređaji služe za zagrijavanje uglavnom u zimskim mjesecima u svim prostorijama gdje boravi čovjek, a koriste se i u staklenicima i uzgajalištima domaćih životinja. Sistemi hlađenja omogućuju čuvanje i prijevoz hrane, pića i lijekova cijele godine. Uređaji za klimatizaciju sve su prisutniji u svakodnevnom životu. Oni kontroliraju i reguliraju temperaturu, vlažnost i sastav zraka u uredima, trgovinama, bolnicama, kinodvoranama i ostalim javnim prostorima te u privatnim stanovima. Rabe se uglavnom ljeti, kada temperature postaju neugodno visoke, a disanje otežano zbog sparine i suhoće zraka.
    Instalateri grijanja montiraju većinom centralno, a katkada i plinsko i električno grijanje, slijedeći nacrte i ostale specifikacije. Toplinski uređaji centralnog grijanja uglavnom se sastoje od grijaćih tijela i kotlova za zagrijavanje zraka, raznih mehaničkih aparata i crpki koje tjeraju topli zrak da pod pritiskom putuje po cijevima, metalnih cijevi kroz koje prolazi topli zrak te sigurnosnih dijelova. Kada je topli zrak doveden u prostoriju, zagrijavanje prostorije odvija se na temelju razlike u temperaturi između radijatora topline i okolnog prostora. Prije instaliranja sustava instalateri centralnog grijanja režu metalne cijevi na željenu dužinu, savijaju ih i spajaju, izrađuju prirubnice, držače i oslonce. Nakon montiranja ispituju rad cjelokupnog toplinskog sustava. Povremeno rade rutinske provjere i popravke, kako bi održali kvalitetno funkcioniranje grijanja.
    Instalateri klimatizacije instaliraju i servisiraju centralne sisteme klimatizacije i niz komponenata hlađenja. Prilikom montiranja slijede nacrte i ostale specifikacije te proizvođačeve upute o tomu kako instalirati motore, kompresore, termostate, svjećice i ostale električne i elektronske komponente. Opremu povezuju s izvorima električne energije.
    Nakon povezivanja provjeravaju rad cijelog sustava. Ako nastane kvar, dijagnosticiraju problem i izvode popravke.
Stručni predmeti

Tehničko crtanje

Osnove tehničkih materijala

Osnove tehničke mehanike

Elementi strojeva i protoka

Osnove automatizacije

Nove tehnologije

Tehnologija obrade i montaže

Tehnologija strojarskih instalacija

Tehnologija grijanja i klimatizacije
Nastavak obrazovanja Nakon završene škole polazniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci, doškolovanje ili prekvalifikacija u druga zanimanja
Literatura Knjige, priručnici i radni materijali osigurani su u Pučkom otvorenom učilištu BROD
Sprema Završavanjem programa polaznici stječu srednju stručnu spremu – zanimanje: INSTALATER/KA GRIJANJA I KLIMATIZACIJE